V období od začátku do poloviny března nařízneme do kmene staré břízy (průměr nad 30 cm) ve výši asi 1,5 m od paty kmene šikmý zářez do hloubky asi 5 cm. Do dírky vpravíme březový špalíček o délce asi 15 cm a průměru asi 1 cm. Pod špalíček upevníme sběrnou nádobu.

A teď jen nechat kapat, případně přiklopit.

Na zdarví!

Po ukončení odběru je nutné ošetřit ránu štěpařským voskem. V pozdějším jaře nářez neprovádíme. V období kdy břízou proudí nevyšší množství mízy, tedy zhruba od druhé poloviny března do poloviny dubna by jí tento zásah mohl uškodit. Vlastně jí pouštíme žilou a určitě nechceme aby vykrvácela.

Březová voda, alias míza, která proudí v plném rozpuku až v neuvěřitelných 300 litrových denních množstvích směrem od kořenů k listům je hotový elixír zdraví. Chemicky obsahuje, kromě především rostlinných enzymů a velkého množství invertního cukru, také stopová množství terpenů a tříslovin. Invertní cukr je směs jednoduchých cukrů D-glukosy a D-fruktosy.

Březová voda je velice zdravá a také chutná. Denně se doporučuje vypít asi 200 ml po dobu 4 týdnů. Uchovávat bychom ji měli v temtu a chladnu, tedy kolem 6 ⁰C . V teplejším prostředí za nepřístupu vzduchu začne kvasit. Tento nápoj je taky velice zdravý, ale přesvědčovat o jeho chutnosti nebudeme.

Březovou vodu je také možno použít k regeneraci vlasové pokožky a vlasů ve formě oplachů.

 

 

 

Zdroj: MUDr. J. Korbelář, Z. Endris – Naše rostliny v lékařství, vlastní

Foto: vlastní

Joomla templates by a4joomla