Starší vydání občasníku
Suroviny:
cca 700 g rajča, cca 700 g jablek nebo kdoulovců, cca 50 ml jablečného moštu, 2-3 polévkové lžíce jablečného octa, špetka soli, ½ kávové lžičky chilli nebo podle chuti, asi 8 lístků bazalky, pár vrchních snítek pelyňku černobýlu nebo podle chuti šťáva z jednoho citronu, asi 150 g želírovacího cukru 1:1
Postup přípravy:
Rajčata a jablka omyjeme a nakrájíme na čtvrky. Kdo má radši marmeládu sladší odstraní předtím ještě jablečné jádřince. Nakrájené kousky spolu s jablečným moštem přivedeme k varu a podusíme asi 20 minut v přikrytém hrnci na mírném plameni. Poté hmotu propasírujeme přes hrubé síto do jiné varné nádoby. Získáme tak cca 700 g rajčatovo-jablečné hmoty, ke které nyní přidáme želírovací cukr a ochutíme octem, citrónovou šťávou, solí a podle chuti ipChilli a pelyňkem. Ve hmotě můžeme nechat tancovat i jadérka z citrónu a jablek. Rajmeláda je pak „rajčovnější“, tedy má příjemnou nahořklou chuť. Tuto směs přivedeme k varu a asi 3 minuty povaříme a odstavíme z plamene. Nyní přidáme na jemno nasekané lístk bazalky a směs promícháme. Už nevaříme. Horkou Rajmeládu plníme do předem omytých a propařených sklenic. Rajmeláda se dobře hodí k sýru.
Recept + Foto: vlastní